Oven Sarawak: Oven Kek Lapis
Posted in Layered CakeJeng..jeng..jeng.......
Hah! Kan post sebelum ni da janji nak show oven yang kami guna buat melapes kann.. Tu dia... Agak lama la jugak amek masa nak buat pos ni. Bukan ape. Oven busy membakor kek lapes. Hehe. Maka sesiapa yang tak tau apa itu oven sarawak, ini la dia oven nya. Memang takde ciri ke-sarawakan tu eh tuan puan, especially tang warna tu. Tak tau la, mungkin founder oven ni asal dari sarawak agaknya. Ada jugak yang kata dari Indonesia. Hah, pasni jangan gaduh pulak pasal dari mana keturunan oven nih. (Klik pada gambar untuk besar).
Apa yang speselnya oven niiih? Design dia. Memang direka khas untuk kek lapes. Selalu oven elektrik kita beli kat kedai api atas bawah. Yang ni pulak api dia tengah-tengah. Instead of adjust api (kalau oven eletrik senang la tapi ni guna api gas), loyang tu yang kena (adjust) pindah-pindah, nak pi bakaq atas ka bakaq bawah ka. Loyang yang bekerja, bukan api. Api macho, steady je dok tengah. Lagi bagus sebab pakai gas, takleh terganggun kerja membakor kek lapes kalau blackout pun, ye dokk? Brand? Situ tulis King Star.
Oven ni nampak besar tapi ringan. Fleksibel jugak sebab kaki dia yang bawah tu pakai roda. Biasanya kami bakar kek lapes malam, sebab malam sejuk sikit angin sepoi-sepoi kat luar, so sorong je oven ni keluar dari rumah. Bila siang tak guna bawa masuk, kot-kot la ada orang berkenan, dia curi, lagi2 kaki roda, fleksibel sungguh untuk dibawa lari. kehkehh. Gambar-gambar ni diambil waktu siang yer. Oven dalam rumah. Sebab tu indah je pemandangan, ada penyapu la, kompang la, kerusi..hah, suma nak interframe masuk!
Ada yang dah jatuh cinta ke dengan oven nih?
0 Komen:
Post a Comment